Кой е Сава Попов? Отключването на един архив
Кой е Сава Попов? Отключването на един архив

en

Кой е Сава Попов? Отключването на един архив

От село Дере до щата Охайо

Това е бащата Йордан Сава Попов. Фотографията е направена в САЩ четири години след раждането на сина му Сава Попов. На гърба на снимката Йордан съобщава на родителите си, че се чувства добре „в далечна Америка“. На гърба на друга снимка пише на съпругата си „… зная, че портретите ми вече не те утешават, но все пак аз ти пращам тази картичка, за да ме видиш пак“. Терзае се, че я е оставил сама насред войната да се справя с домакинството и отглеждането на детето им. Той навярно е живял с мечтите за благоденствие на поколения българи от началото на ХХ век и е потърсил спасение за семейството си по време на кризите във военните години. Знае се, че редовно изпраща пари от щата Охайо до село Дере. 

Йордан Попов е роден през 1888 година в село Дере, Поповска околия. Биографията му накратко: През 1907 е писар в село Голяма Нова, през 1908 издържа изпит за контрольор по тютюни и ракии, а през 1910 отваря колониал (магазин за смесени стоки, бакалия) в селото. През 1913, по време на Балканската война, е на фронта. През октомври същата година се жени за Божура, бъдеща майка на сина му. След избухването на Първата световна война през 1914 следите му водят до Америка. За това как е живял в България преди да замине, какво точно го е отвело отвъд океана, можем само да гадаем по малкото следи, останали в архива.

Много българи, работещи по железопътните строежи и мините в Америка по това време, живеят при доста примитивни условия. За разлика от тях, Йордан Попов навярно е живял по-комфортно. В студийните фотографии той е с лъснати обувки и ушит по мярка костюм. Разбираме, че е работил в различни складове и магазини като счетоводител и закупчик. В препоръка от Georgi Sotiroff  (Alabach baking Co) четем, че той е honest, willing and capable man (честен, отзивчив и способен човек), а Nick Todoroff от Акрън, Охайо уверява, че Йордан Попов е лоялен и честен в работата си. Виждаме го на снимка от 1918 пред бакалница на 859 Crossier Str.

Подобекти

Обект 2 / 1