Кой е Сава Попов? Отключването на един архив
Кой е Сава Попов? Отключването на един архив

en

Кой е Сава Попов? Отключването на един архив
27-arhivi-i-gradini

Архиви и градини

Съдът присъжда делото за книгата „Хитър Петър“ в полза на Сава Попов и той получава сума, в пъти по-голяма от определената в началото. С този хонорар през 1977 започва да строи нова къща в село Горни Лозен.

В края на живота си Сава Попов се връща към своите селски корени, пътува между София и къщата на село, посреща децата и внуците си, занимава се с подредбата на материалите в своя архив. Разделя частната кореспонденция от служебната, пакетира, подрежда по дати, прецизно надписва.

През 1981 година, с разлика от няколко месеца, си отиват Райна и Сава Попови.

Намираме тетрадка, озаглавена „Разни бележки на Сава Попов, 1969“. Там той описва работата си в дома и градината на къщата в село Горни Лозен. Отбелязва старателно времето, празниците, гостите, които ги посещават, какво точно работи в момента съпругата му Райна. Отбелязва специално дните, в които идват техните син и дъщеря. Той е едновременно в София, на работа в редакцията и на село, с нещата, които са му близки от детството. Сади дървета и цветя, пренася пръст, зида стени. В тези бележки има съвсем малко за случващото се във външния свят: той споменава кацането на Луната, но пропуска политическите събития на земята.

Из Разни бележки

на Сава Попов, 1969

16 ноември 1969
Неделя. Време слънчево и топло. Засадих останалите дървета и 27 корена касис. Днес нямахме гости. Чувствам се изморен. Райничка засади семейно щастие и лалетата. Днес „Аполо 12“ втори път лети към Луната.

1 май 1970
Вали дъжд. Студено. Снощи заваля сняг. Покри земята. Райнето обра лалетата. Палим печката и седим в къщи. Температурата е около 2-4 градуса.

2 май, събота
Дойдоха Огнянови. Огнян ми помогна за зида. Времето влажно студено. След обяд късно дойдоха Мила и Славчо Данаилови. Дадохме им малка закуска. Отидоха си към 9 часа. Огнян си замина към 11.30 ч. Емилия и детето останаха за спане.

3 май, неделя
Времето дъждовно, студено. Навън нищо не може да се работи.

С Тони решавахме задачи. Тя и Райнето си заминаха към 5 часа. Райнето утре трябва да бъде на медицински преглед, отнесоха пишещата машина, защото майка ù заминава за 20 дни за Хисар и Райнето трябва да да бъде в София през това време заради Тони.

Лумпи отскоро не се беше мяркал. Тази вечер дойде за малко. Отново е обхванат от любовна треска. Целият му сурат е издран.

4 май, понеделник
Време студено, облачно, дъждовно. Към 12,30 часа си тръгвам за София.

5 май, вторник
Пристигнах към 11 часа. Време шарено. В градината е влажно.

Не може да се работи. След обяд превалява дъжд.

9 май, събота
Нощес валя дъжд. Мокро и кално. Не може да се работи. Четох и писах. Към 1.30 часа. Оказа се, че Лазовски иска да му присадя круши, не джанки.

10 май, неделя
Време хубаво. Слънчево и топло. Днес никой не дойде. Аз прекарвах пръст от зад къщи на терасата.

11 май, понеделник
Време слънчево и топло. До обяд прекарвах пръст. Към един часа заминавам за работа.

17 май, неделя
Нощес и днес вали дъжд. Цял ден седя в къщи. Никой не идва втора неделя.

31 май, неделя
Никой не дойде, освен Розета. Валя проливен дъжд.

12 декември, петък
От миналата неделя не съм идвал. Снощи Катя и Тошо ми дадоха две фиданки ябълка – червена и златна превъзходна. Засадих ги под номера 27 и 28. Тук приятно, чисто, тихо…